Főoldal Mi történik szeméthegyeinkkel? Magyarországon, csaknem minden második település határában éktelenkedik egy-egy felhagyott, műszaki védelemmel el nem látott szilárdhulladék-lerakó. ---> Tovább... Mit is jelent a rekultiváció? Szükséges tisztázni a rekultiváció jelentését, hiszen viszonylag új fogalom. Az alapvetően emberi tevékenység által roncsolódott terület tájképbe történő visszaillesztését jelenti. ---> Tovább... A program részletes ismertetése A Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2009-ben pályázott a rekultivációs munkák előkészítésére, tervezésére a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Környezet és Energia Operatív Program 7.2.3.0.-2007-0012 projektje keretében. ---> Tovább... Tudnivalók a projektgazdáról A projektgazda a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás, mely kötelezettséget vállalt a rekultivációs program kivitelezéséért, szem előtt tartva a legalapvetőbb környezetvédelmi célokat. ---> Tovább... A projektben résztvevő települések A települések listája: ---> Tovább... Az előkészítő szakaszban végzett tanulmányok A Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás a program előkészítő szakaszában felmérést készíttetett, mely azt szándékozott mérni, hogy a lakosság miként viszonyul hulladékgazdálkodási törekvéseihez, illetve a szemléletformáló információk mely csatornákon jutnak el leghatékonyabban hozzájuk. --->Tovább... Hírlevelek Hírlevelek a rekultivációs projekt kapcsán

A program részletes ismertetése

A Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2009-ben pályázott a rekultivációs munkák előkészítésére, tervezésére a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Környezet és Energia Operatív Program 7.2.3.0.-2007-0012 projektje keretében. Bár a társulás területén 68 felhagyott lerakó van, a pályázati követelményeknek nem mindegyik felelt meg, így 28 hulladéklerakó rekultivációjának előkészítő szakaszára pályáztak. A benyújtott pályázat pozitív elbírálást nyert, így az első fordulóban 2010-re megvalósult a tervezési fázis: megszületett a megvalósíthatósági tanulmány, elkészültek a konkrét kivitelezési tervek. Minden helyszín felmérése megtörtént egy tervező csapat által, akik szakmailag, a lerakókra szabva kialakították a legoptimálisabb rekultivációs technológiát. A második fordulóra, azaz a tényleges megvalósításra 2010 márciusában nyújtotta be pályázatát a Társulás. A szintén pozitív elbírálásnak köszönhetően, 100 százalékos uniós és állami támogatottsággal mintegy 2,1 milliárd forintból megvalósulhat az áhított beruházás. A tényleges kivitelezési munkálatok 2011. szeptember 27-én kezdődtek, elsőként a kaposvári lerakó D0 depóniájával.

A Kaposmenti Hulladéklerakó Rekultivációs Program megvalósítása érdekében a Társulás a következő tevékenységekre kötött szerződést:

  • FIDIC Mérnök, műszaki ellenőri feladatok ellátásért felelős szervezet: Kaposmente Mérnök Konzorcium
  • Kivitelező, építési munkák elvégzéséért felelős szervezet: K-E-2011 Konzorcium
  • Projektmenedzsment szervezet, felelős a projekt EU-s támogatásának szakszerű, szabályos felhasználásáért: 4Sales Systems Kft.
  • Könyvvizsgálat, felelős a projekt keretén belül elkészített elszámolásokért: Számvevők Könyvvizsgáló és Könyvviteli Kft.
  • Nyilvánosság tájékoztatás, PR feladatok ellátásáért felelős kommunikációs szakértőcég: Zselici Forrás Kft.

Közbeszerzési Tanácsadó, felelős a projekt során lebonyolított beszerzésekért/közbeszerzésekért, megkötött szerződésekért: CEU Tender Kft.

Hírlevél