Főoldal Mi történik szeméthegyeinkkel? Magyarországon, csaknem minden második település határában éktelenkedik egy-egy felhagyott, műszaki védelemmel el nem látott szilárdhulladék-lerakó. ---> Tovább... Mit is jelent a rekultiváció? Szükséges tisztázni a rekultiváció jelentését, hiszen viszonylag új fogalom. Az alapvetően emberi tevékenység által roncsolódott terület tájképbe történő visszaillesztését jelenti. ---> Tovább... A program részletes ismertetése A Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2009-ben pályázott a rekultivációs munkák előkészítésére, tervezésére a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Környezet és Energia Operatív Program 7.2.3.0.-2007-0012 projektje keretében. ---> Tovább... Tudnivalók a projektgazdáról A projektgazda a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás, mely kötelezettséget vállalt a rekultivációs program kivitelezéséért, szem előtt tartva a legalapvetőbb környezetvédelmi célokat. ---> Tovább... A projektben résztvevő települések A települések listája: ---> Tovább... Az előkészítő szakaszban végzett tanulmányok A Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás a program előkészítő szakaszában felmérést készíttetett, mely azt szándékozott mérni, hogy a lakosság miként viszonyul hulladékgazdálkodási törekvéseihez, illetve a szemléletformáló információk mely csatornákon jutnak el leghatékonyabban hozzájuk. --->Tovább... Hírlevelek Hírlevelek a rekultivációs projekt kapcsán

Események

(2013. 11. 05.)

A "Krimi a szemétkupacban" játékunk nyertesei

2013. szeptember 2-án újra játékra hívtuk a kaposvári iskolákat. A Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás környezetvédelmi vetélkedőt indított, melynek célja volt, hogy játékos formában hívja fel az általános iskolás fiatalok figyelmét a környezettudatos életmódra, a hulladék keletkezésének megelőzésére. A vetélkedő mottója: „Krimi a szemétkupacban” volt, mely online formában zajlott a www.kaposvarmost.hu weboldalon.

I. helyezést és a 30.000 Ft értékű nyereményt nyerte: a Pécsi utcai Tagiskola - „Szebb jövőért” elnevezésű csapata (képünkön)

II. helyezést és a 25.0000 Ft értékű nyereményt nyerte: a Pécsi utcai Tagiskola - „Zsiványok” elnevezésű csapata

Megosztott III. helyezést, ezáltal 10.000 - 10.000 Ft értékű nyereményt nyert: a Kodály Zoltán Központi Ált. Iskola - „Nyomozókok” elnevezésű csapata és a Kisfaludy Ált. Iskola - „Leánytrió” elnevezésű csapata.

Gratulálunk!

(2013. 11. 05.)

A Kaposvár Most.hu stábja által készített videók a rekultivációról:

Eltűnnek a szeméthegyek Kaposváron is (2012. 05. 16.)

Félidőben a rekultivációs program (2012. 09. 25.)

Eltüntették a szeméthegyeket - a projekt záró sajtótájékoztatója (2013. 10. 31.)

A zárórendezvény spotja

(2013. 10. 25.)

Lerakók száz százalékos készültségben

Már zajlanak a rekultivált hulladéklerakók műszaki átadásai. 

Az emlékeztető táblákat már kihelyezték az érintett önkormányzatokhoz.

Tekintse meg galériánkat!

(2013. 09. 20.)

28 településen tűnnek el a szeméthegyek

A végéhez közeledik a Kaposmenti Hulladéklerakó Rekultivációs Program. A mintegy 2 milliárd forintos projekt keretében 28 hulladéklerakót – köztük a kaposvárit is – adnak vissza a természetnek – hangzott el a pénteki sajtótájékoztatón.

A program során 28 lerakó – köztük öt nagytérségi – rekultivációja fejeződik be, mintegy 2 milliárd forintból. A felhagyott szilárdhulladék-lerakók tartalmát korszerű technológiával „becsomagolják” azért, hogy az esővíz ne mossa ki a ki a szennyező anyagokat. A hulladékot záró, szigetelő réteggel fedik le, földdel letakarják, majd füvesítik, tehát helyreállítják a környezet eredeti állapotát, s természetesen megoldják a csapadékvíz biztonságos elvezetését is. 

Szita Károly, Kaposvár polgármestere a pénteki, a Nádasdi utcai lerakónál tartott sajtótájékoztatón elmondta: gyermekeink és magunk egészségéért végezzük el a rekultivációt. – 1,5 millió köbméter szemetet rekultiválunk ezen a helyen, ahová ötven éve hordják a szemetet az emberek – fogalmazott a városvezető.

Kovács Katalintól, a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás vezetőjétől megtudtuk: a munkálatok a végénél tartanak, október végére le is zárhatják a projektet. A kaposvári lerakónál 60 ezer köbméter szemetet mozgattak meg, ezekben a napokban 16 négytengelyes jármű szállítja az agyag-, illetve a gázelvezető réteget a lerakóhoz.

Gelencsér Attila, Kaposvár országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a kaposváriak egyre környezettudatosabbak, így fontosnak tartják a szeméthegyek eltűntetését. – A kormány közreműködésével több, mint 2 milliárdot fordít a környezet ilyen módon történő védelmére. Tesszük ezt úgy, hogy a környezet óvása mellett például a rezsit is csökkentjük – tette hozzá a politikus.

 

(2013. 09. 04.)

Ismét játékra invitáljuk az iskolákat. A Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás környezetvédelmi vetélkedőt indít. A cél, hogy könnyed tálalásban, játékos formában hívjuk fel a 10-14 év közötti fiatalok figyelmét a környezettudatos életmódra, a hulladék keletkezésének megelőzésére. 

A játék online formában zajlik majd, a www.kaposvarmost.hu oldalon. Mottója: „Krimi a szemétkupacban”. A játék lényege: a honlapon elkezdünk egy történetet arról, hogy Nápoly utcáin egyre több a szemét. A kormány a hadsereget rendeli ki az olasz városba, hogy segítsenek az eltakarításban. Eközben a hatóságok nyomozni kezdenek, hogy honnan került oda a tömeges mennyiségű hulladék és hogyan lehetnek megakadályozni azt.Az oldalon mindig felajánlunk majd kétféle folytatási lehetőséget. Az iskolások feladata eldönteni, melyiket választják és írják tovább a történetet!A legkreatívabb csapat értékes jutalomban (több tízezer forint értékű vásárlási utalványban) részesül. 

 

(2013. 06. 18.)

Zajlanak a rekultivációs munkálatok Kaposváron

A Kaposmenti Hulladéklerakó Rekultivációs Program keretében Kaposváron, a D1-es és a D2-es depóniákat (lerakókat) is rekultiválják, vagyis helyreállítják környezetvédelmi szempontból.

Egy depónia szigetelőrendszere két részből tevődik össze, aljzat- és zárószigetelés. Előbbit a hulladéklerakó építésekor fektették le, a jelenlegi rekultiváció célja a zárószigetelés kiépítése. A két szigetelő rendszer együttesen zárja el a külvilágtól a hulladékot, mely akkor működik megfelelően, ha a környezetre veszélyes anyagok (csurgalékvíz, a lebomlási folyamatok során keletkező gázok) kizárólag az ellenőrzött elvezető rendszereken keresztül lépnek ki.
A Kaposvári D1 és D2-es depóniák a rekultiváció során átmeneti lezárást kapnak, mely egy gázelvezető kavicsos rétegből, egy természetes agyag-szigetelő rétegből, valamint egy magas humusztartalmú termőrétegből áll. Ezzel lehetőséget biztosítanak a hulladéknak, hogy a természetes bomlási folyamatok gondtalanul végbemenjenek. A hulladék a szerves anyagok bomlása, valamint az önsúly miatt tömörödik, melynek megfigyeléséhez süllyedésmérő pontokat alakítanak ki. Ilyenkor a depóniából különböző gázok (főleg metán, szén-dioxid, hidrogén, oxigén, nitrogén) és csurgalékvíz távozik. A depóniából elvezetett gázok gyűjtését és ártalmatlanítását tőzeggel töltött úgynevezett biofilterek alkalmazásával érik el, mely a passzív módszerek közé tartozik, nem igényel állandó felügyeletet, valamint környezetbarát is. A csurgalékvizet a már korábban kiépült elvezető rendszerben gyűjtik össze és kezelik. A csapadékvíz bejutását a hulladéktestbe meg kell akadályozni, ennek érdekében mintegy 700 méter hosszúságban elvezető árkokat alakítanak ki.
A rekultiváció célja, hogy az évek alatt összegyűjtött hulladékokból épített lerakókat megfelelő szigeteléssel ellátva, a honos növényfajok telepítése mellett visszaadják a környezetnek, annak károsítása nélkül.

(2013. 02. 18.)

Ülésezett a társulás

Hétfőn tartotta soros ülését Kaposváron a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa. 

A testület elfogadta a szervezet idei évre szóló költségvetését, illetve a 2013-as közbeszerzési tervét, valamint meghallgatta a társulás vezetőjének beszámolóját az elvégzett munkáról. 

(2012. 12. 01.)

Rekultivációs program - gyermekrajzokon

Kirakattárlat nyílt Kaposváron azokból a rajzokból és fotókból, melyeket általános iskolák alsó és felső tagozatos tanulói küldtek be a Kaposmenti Hulladéklerakó Rekultivációs Program szeptemberben meghirdetett pályázatára.

Napjaink egyik legfontosabb problémája a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés kérdésköre. A Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2011-ben indította el rekultivációs programját, melynek keretében 28 települési szilárdhulladék-lerakót adnak vissza a környezetnek, azaz a lerakók tájba illesztésével, a tájseb eltüntetésével visszaállítják az eredeti állapotot.

A projekt célkitűzései között azonban nemcsak a tényleges rekultiváció szerepel, hanem az is, hogy erősítse gyermekeinkben a környezettudatos magatartást, hisz a környezetvédelmi nevelés diákkorban a leghatékonyabb.A társulás szeptemberben meghirdetett, rekultivációs témájú pályázatára mintegy 200 pályamű – rajz és fotó - érkezett, közülük a legjobb 22 értékes díjazásban részesült. 

A díjazott pályamunkák a Fő u. 12. szám alatti épület két kirakatában (a Fő utca felőli és a Somogy Áruház felé vezető portálon) december 16-ig tekinthetők meg.

Tekintse meg galériánkat!

(2012. 10. 10.)

Győzteseket hirdetünk a Kaposmentén

Nehéz döntés után a zsűri: a több száz beérkezett műből összesen 22-t díjaztak azon a pályázaton, amelyet általános iskolásoknak hirdetett meg a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás. A beérkezett képekből hamarosan kiállítás is nyílik.

Ahogyan az elmúlt héten beszámoltunk róla, közel 200 pályamű érkezett a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás „Tudd meg, hová kerül a szemeted és mi történik vele!”című rajzpályázatára.Nagyszerű munkák érkeztek, ezért a zsűri a meghirdetett 10 nyertesen felül további 12 munkát is jutalmaz. 

A nyertesek sorrend nélkül a következők:

10.000 forint értékű Intersport ajándékutalványt nyert:

Zelenák Dániel (Kisfaludy Utcai Tagiskola, 4.a),Szomjú Gábor (Kisfaludy Utcai Tagiskola, 4.b),II. Rákóczi Ferenc Tagiskola 4.b osztálya,Söjtöry Réka (Kodály Zoltán Központi Általános Iskola, 1.a),Folkmann-Papp Petra (Hőgyész, Hegyhát Óvoda, Iskola, AMI és Kollégium, 4.a),Kalányos Kornél (Bárczi Gusztáv Módszertani Központ, 8. oszt.),Varga Márton (Kisfaludy Utcai Tagiskola, 5.a),Kaszti Katalin Tímea és Ekkert Lili (Kodály Zoltán Központi Általános Iskola, 6.c),Kelemen Dóra (Kodály Zoltán Központi Általános Iskola, 6.a),Kovács Péter (Kisfaludy Utcai Tagiskola, 4.b).

4.000 forint értékű Holló és Társa könyvutalványban részesül:

Deák Szabolcs (Berzsenyi Dániel Tagiskola, 6.b),Farkas Anna, Nagy Zsófia (Kodály Zoltán Központi Általános Iskola, 6.b)Horváth Emília, Koleszár Alíz Valentina (II. Rákóczi Ferenc Tagiskola, 6.a),Gombos Lili (Kodály Zoltán Központi Általános Iskola, 6.c),Katona Eszter (Kisfaludy Utcai Tagiskola, 7.b),Orsós Dávid (Berzsenyi Dániel Tagiskola, 6.b),Ligeti Andrea (Benedek Elek Tagiskola, 2.oszt.),Farkas Barnabás (Benedek Elek Tagiskola, 2. oszt.),Meszesi Csenge (Kisfaludy Utcai Tagiskola, 4.b),Kelemen Edina (Kisfaludy Utcai Tagiskola 4.b),Horváth Kincső, Gilincsek Dalma (Kisfaludy Utcai Tagiskola, 4.b),Csurgó Gergő (Kisfaludy Utcai Tagiskola, 4.b).

A nyertesek nyereményeiket a Kapos Extra Hetilap szerkesztőségében (Kaposvár, Kossuth L. u. 6.) vehetik át, október 16-án, kedden 13.00 és 19 óra között, vagy 17-én szerdán 13.00-16.00 óráig. További információ: a 82/526-711-es telefonszámon kérhető.

A képekből október végén kiállítás nyílik, ennek helyéről és időpontjáról egyrészt a Kapos Extra hetilapból, másrészt honlapunkon és a www.kaposvarmost.hu hírportálon tájékozódhatnak. 

 

(2012. 10. 05.)

Zsűrizés alatt a „Tudd meg hová kerül a szemeted, és mi történik vele” pályázat munkái

Több száz pályamunka érkezett be arra a pályázatra, amit szeptember elején a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás hirdetett meg általános iskolák diákjai számára. A gyerekek rajzolhattak, festhettek, fotókat, fotómontázsokat készíthettek, vagy akár esszét is írhattak a rekultivációról, azaz a tájromboló és korszerűtlen lerakók tájképbe történő visszaillesztéséről.

Napjainkra egyre többünkben tudatosul: egyetlen Földünk van, vigyáznunk kell rá! Mind jobban előtérbe kerül a környezettudatos életmód, a fenntartható fejlődés, a hulladékok újrahasznosításának, a környezetszennyezés csökkentésének, így a hulladéklerakók rekultivációjának kérdése. A szemléletformálást érdemes gyermekkorban elkezdeni – hisz a gyermekek környezettudatossága visszahat családjuk mindennapjaira –, erre pedig kiválóan alkalmas lehet egy pályázat.

A beérkezett pályamunkák magas száma, a látásmódok és a technikák sokasága megmutatta, hogy a téma nem ismeretlen, sőt, igencsak fontos a diákok számára. Bármilyen technikával el lehetett készíteni a munkákat, akár csoportosan is.

A kiírók gondoltak azokra a tanulókra is, akik inkább fényképeznének rajzolás helyett: ők fotókat készíthettek a régen használt, most már bezárt hulladéklerakókról.

A harmadik lehetőség kutatómunkát igényelt: a gyerekek utánajárhattak, hogy lakóhelyük közelében hol és meddig működött korábban hulladéklerakó. Nagyszülőktől, idősebb rokonoktól, ismerősöktől kérdezhették meg, hogy 20-30-40 évvel ezelőtt hogyan, milyen módon szállították el a szemetet.

A 10 legjobb pályamunka egyenként 10-10 ezer forintos jutalomban részesül majd. Jelenleg folyik a beérkezett művek értékelése, a zsűrizés eredményéről jövő heti lapszámunkban tudósítunk.

(2012. 09. 24.)

Zöld lejtők Mosdóson - jól halad a Kaposmenti Rekultivációs Program

Visszaadták a természetnek az egykori szeméttelep területét Mosdóson. A hulladékhegyek helyett ma már zöld lejtőket láthatnak a helyiek. A Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás programja keretében ehhez hasonlóan még 27 helyszínen szüntetik meg a felhagyott szilárdhulladék-lerakókat. Felszínüket szigetelőréteggel fedik be, hogy az esővíz ne mossa be a talajvízbe a szennyező anyagokat.

– A 118 önkormányzatot magába foglaló Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Társulás tagjai arra szövetkeztek, hogy eltüntessék az évtizedek során kialakult tájromboló szeméthegyeket és megakadályozzák azt, hogy ezek tovább szennyezzék talaj- és a rétegvizeinket. A mi egészségünk és gyermekeink egészsége érdekében kellett hamar cselekednünk – mondta Mosdóson tartott helyszíni sajtótájékoztatóján a társulás elnöke. 

Szita Károly a programmal kapcsolatban elmondta: összesen 60 ezer köbméter hulladékot mozgatnak meg, és 267 ezer négyzetméternyi területet rekultiválnak. A 2 milliárd forint összértékű Kaposmenti Hulladéklerakó Rekultivációs Program százszázalékos uniós és hazai támogatásból valósul meg. A helyszínek nagy részén már 90 százalékos a készültség. A felhagyott lerakók területén várhatóan 2013. szeptember végére végeznek a munkákkal.

- 4100 négyzetméternyi területet kaptunk vissza a rekultiválással – mondta a sajtótájékoztatón résztvevő mosdósi polgármester. Keresztes József hozzátette: először összegyűjtötték az elszórt hulladékot, majd kiválogatták azt, végül egy méter vastag takaróréteggel burkolták le. A füvesítés, cserjésítés is azt a célt szolgálja, hogy a víz ne jusson be az alsóbb rétegekbe és ne mossa be a rétegvizekbe a szennyeződést.   

A Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Társulás másik nagy programja egy olyan hulladékgazdálkodási rendszer kidolgozása, amelynek célja, hogy a lehető legkevesebb hulladékot kelljen lerakni, s minél többet ki lehessen kiválogatnia és újrahasznosítani. A 6 milliárdos program közbeszerzési kiírása jelenleg folyamatban van. 

(2012. 09. 17.)

Szelektáltunk, kiraktuk, meghallgattuk

Számos hasznos információt tudhattak meg az érdeklődők a Kaposmenti Hulladéklerakó Rekultivációs Programról, és ennek kapcsán a környezettudatos gondolkodásról múlt hét végén, a „Miénk a Corso!” rendezvényen. A program szervezői kiállítást és játszóházat szerveztek, ahol kicsik és nagyok tájékozódhattak a rekultiváció fogalmáról, mikéntjéről, a szelektív gyűjtés és a környezettudatos viselkedés fontosságáról.

A mintegy kétmilliárd forintból megvalósuló, összesen 28 hulladéklerakót érintő európai uniós beruházásról fotósorozat segítségével tudhatta meg a nagyközönség, hogyan állnak jelenleg a rekultivációs munkálatok. A hulladéklerakók egy részén még javában folyik a munka, nagy részük azonban már 90 százalékos készültségi állapotban van. A fotósorozatokon kívül videós összeállítás is bemutatta a program történéseit.

A beruházásról szóló tájékoztatón kívül a gyerekeket interaktív feladatokkal ösztönözték a szervezők, felhívták figyelmüket a környezettudatos életmódra és a hulladék-újrahasznosítás jelentőségére. A feladatok között a szelektív gyűjtés (milyen színű kukába milyen típusú szemetet tegyünk), a rekultiváció képei (különböző kirakókon) és játékos-színezős feladatok egyaránt a környezettudatos gondolkodás felé terelték a gyerekeket.

Jó volt látni, hogy a szülőkkel együtt próbálták megoldani a feladatokat, nem ritkán a felnőtteknek is gondolkodniuk kellett a megoldásokon. A rekultiváció kifejezés, ami eddig ismeretlen fogalom volt a lakosság körében, napjainkban egyre inkább ismertté válik, hiszen tudnunk kell hová kerül szemetünk, és mi történik vele.

Tekintse meg galériánkat!

(2012. 09. 11.)

Amiről nem lehet eleget beszélni: a szelektív hulladékgyűjtés 

Gőzerővel folynak a rekultivációs munkálatok a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 28 településén. A csúf szeméthegyek a biztonságos technológia által lassan kellemes, zöld dombokká alakulnak, a tájseb eltűnik, a természet visszakapja azt, ami az övé. Ahhoz azonban, hogy ne keletkezzenek újabb felesleges szeméthegyek mindannyiunk összefogása szükséges.

A hulladékhegyek csökkentésének egyik lehetősége a szelektív hulladékgyűjtés, melynek során a számunkra már feleslegessé, használhatatlanná vált hulladékoktól környezetbarát módon szabadulunk meg. 

Magyarországon évente 4,3 millió tonna települési szilárd hulladék keletkezik, háztartásonként 2,5 millió tonna, emberi fogyasztás során 242,5 kg szilárd háztartási hulladék. Az egy év alatt keletkező, összesen 4,3 millió tonna települési szilárd hulladék akkora mennyiség, hogyha azt bevásárló kocsikba raknánk és a kocsikat egymás mögé tennénk, a kocsisor kétszer körbeérné a Földet. Ha a szilárd háztartási hulladékokat anyagonként külön kezeljük, azok másodlagos nyersanyagként újrahasznosíthatók. Szelektív hulladékgyűjtés Magyarországon jelenleg közel 700 település, kb. 4300 gyűjtőszigetén folyik, vagyis körülbelül 4-4,5 millió embernek van lehetősége a hulladékok különválogatására. A szelektív hulladékgyűjtés egy olyan lehetőség, mely során a csomagolási hulladékok külön-külön gyűjtve újrafeldolgozásra kerülnek. Újrafeldolgozás során az adott csomagolást másodnyersanyagként hasznosítják, anyagában dolgozzák fel. Ekkor eredeti funkciójuk módosul, vagy egészen megváltozik (például pillepalackból polár pulóver készül).

Az anyagok újrafeldolgozásával jelentős mennyiségű elsődleges nyersanyagot takaríthatunk meg, ami a környezet szempontjából mindenképpen kedvező. Ehhez azonban a lakosság aktívabb szerepvállalására is szükség lenne. Egy felmérés szerint minden második magyar szelektál. Jó hír viszont, hogy a fiatalok mindinkább környezettudatosak. 

-sa-

(2012. 08. 22.)

A tervezett ütemben halad a kaposvári lerakó rekultivációja

A terveknek megfelelően halad a kaposvári lerakó  rekultivációja - tudtuk meg Kovács Katalintól, a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás vezetőjétől.

A hulladéktest formálásával és a kiegyenlítő réteg felhordásával már végeztek a szakemberek. A következő napokban-hetekben a szigetelőréteg felhordása zajlik.

(2012. 07. 26.)

Több lerakónál már befejeződött a rekultiváció


Kiváló ütemben haladnak a rekultivációs munkálatok a Kaposmenti Hulladéklerakó Rekultivációs program keretében. Több lerakó rekultivációja már csaknem befejeződött, 90 százalékos készenléti állapotban vannak, már csak a füvesítést kell elvégezni. Azoknál a lerakóknál is javában zajlik a munka, amelyeknél még nem haladtak előre ilyen mértékben a munkálatok.

Tekintse meg galériánkat!

(2012. 07.05.)

Kevesebb hulladék, alacsony ár – régiós összefogás a hulladékgazdálkodásban

Együttműködik ezentúl a Kaposmenti és a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás. A hulladékgazdálkodási szervezetek összefogásának célja a szolgáltatási árak alacsonyan tartása, a fejlesztések összehangolása és a hulladék minél nagyobb százalékban történő újrahasznosítása.

A környezetvédelem terén egyedüálló együttműködési megállapodást csütörtökön írták alá a társulások elnökei Pécsett.
- Példaértékű együttműködést kötöttünk ma a hulladékgazdálkodás területén – mondta Pécs polgármestere, a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás elnöke az aláírást követően. Páva Zsolt szerint kézenfekvő volt a hulladékgazdálkodási rendszerek összekapcsolása, amely azt is elősegíti, hogy kevesebb szemét kerüljön véglegesen a lerakókba.
– Egy cél vezérelt bennünket akkor, amikor az együttműködési megállapodást terveztük: olyan szolgáltatást nyújtani az ezt igénybevevő embereknek, amely számukra a legolcsóbb. Ezt szolgálja a korszerű rendszerek kiépítése, az újrahasznosítás és a gyűjtési utak összehangolása – hangsúlyozta Kaposvár polgármestere, a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke.  Szita Károly úgy fogalmazott: a most formálódó hulladékgazdálkodási törvény alapján csak a közösségi tulajdonban levő cégek kapnak jogot a szolgáltatásra. Ez azért is fontos, mert egy magántulajdonban levő szolgáltató elsődleges érdeke a profit és nem az alacsony díj – tette hozzá – ezért javaslatot tesz a kormány felé arra vonatkozóan, hogy az új közszolgáltató státuszt csak azok kaphassák meg, akik már két éve ilyen tevékenységet végeznek többségi önkormányzati tulajdonban levő cégként.

- A megállapodás azért is fontos, mert a társulások összehangolják a technológiáikat, és minél kevesebb anyagot juttassunk a lerakókba – mondta lapunknak Kovács Katalin, a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás vezetője. A két társulás így több hulladékot is tud feldolgozni – tette hozzá.

Az együttműködési megállapodás szerint a 118 taggal rendelkező Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás és a 313 taggal bíró Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás ezentúl összehangolják fejlesztéseiket, hogy a kötelezettségeket minél hatékonyabban tudják teljesíteni és féken tudják tartani a lakossági terheket. A cél, hogy minél több hulladék kerüljön feldolgozásra, minél több háztartás gyűjtse szelektíven a hulladékot és az anyagában nem hasznosítható, de energetikailag értékelhető anyagokat környezetkímélő módon hasznosítsák (pl. értékesítsék azokat a közeli cemetgyárakban).
A 2005-ben alakult Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás azt tűzte ki célul, hogy uniós források igénybevételével, mintegy 6 milliárd forintból komplex hulladékgazdálkodási rendszert alakítson ki. A program során népszerűsítik a házi komposztálást és a szelektív gyűjtést: 2016-ig 17 ezer tonna csomagolási hulladékot gyűjtenek be válogatva.

(2012. 06. 28.)

A tervek szerint haladnak a rekultivációs munkálatok

90 százalékos készültségi szinten a nagyberki hulladéklerakó rekultivációs kivitelezési munkái – hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón. A Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás rekultivációs programjának keretében 28 lerakó tájba illesztését végzik el, köztük a nagyberkiét is.

Kovács Katalin, a társulás vezetője a nagyberki sajtótájékoztatón elmondta: több lerakó esetében is 80-90 százalékos készültségű a rekultiváció. 10-12 lerakónál rövidesen befejeződik a munka, a teljes program pedig a tervek szerint a jövő év szeptemberéig lezárásra kerül.

Komár András Nagyberki polgármestere kiemelte: a képviselő-testület egyhangúan döntött arról, hogy a helyi szeméttelepet meg kell szüntetni, ezért is csatlakoztak a társuláshoz. A helyiek több tonna hulladékot hordtak a telepre az évek során, és félő volt, hogy ez idővel már az ivóvíz-kutakat is veszélyezteti, amelyek egyébként Mosdós ellátásáról is gondoskodnak. A településvezető hozzátette: a rekultiváció a tervek szerint halad, a kivitelezők rendkívül igényes munkát végeznek.

A Kaposmenti Hulladéklerakó Rekultivációs Program keretében összesen 28 lerakó szennyezőanyag-kibocsátását szüntetik meg 2013 őszéig, összesen több mint 2 milliárd forint értékben.

Tekintse meg galériánkat!

(2012. 06. 18.)

Javában zajlanak a hulladéklerakók rekultivációs munkálatai

A terveknél is jobban halad a Kaposmenti Hulladéklerakó Rekultivációs Program – tudtuk meg Kovács Katalintól, a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás vezetőjétől. A kisdiákok figyelmét is felhívják a helyes és környezetbarát hulladékgazdálkodás fontosságára, júniusban hulladékgazdálkodási nyílt napokat szerveztek számukra.

A rekultivációs program célja, hogy csökkentse a régióban a hulladéklerakásra használt területek méretét, mérsékelje a lerakók jelentette környezeti kockázatot, óvja a felszíni és felszín alatti vizeket, továbbá megelőzze a talaj szennyeződését. A projekt hivatalos befejezési határideje 2013. szeptember 30., addig 28 hulladéklerakón több mint 267 ezer négyzetméternyi területen rekultiválnak, csaknem 60 ezer köbméternyi hulladékot mozgatnak meg és több mint 250 ezer négyzetméteren végeznek tereprendezést. A hulladéklerakókat háromféle módon rekultiválják. A polányit teljesen felszámolják, vagyis a hulladékot felszedik és elszállítják. Kétütemű rekultivációt a csökölyi, a hőgyészi, a kaposmérői és a kaposvári lerakó két depóniája esetében végeznek. Ez azt jelenti, hogy egy átmeneti záróréteget alakítanak ki, melyet később követhet a végleges. A többi helyszínen végleges, helyben történő rekultivációra kerül sor.

Több hulladéklerakónál is az előre tervezettnél is jobban állnak a munkával. A kadarkúti, a kocsolai, a nagyberki, a szabadi és a taszári lerakók esetében már csak a füvesítés van hátra. Igalban, Mikén, Polányban, Simonfán, Szakcson és Vásárosdombón a héten kezdődik a rekultiváció. Júliusban Alsóbogáton, Böhönyén, Csombárdon, Csökölyben, Döbröközben, Hőgyészen, Kaposvár D1 és D2 depóniájában, valamint Osztopánban kezdődnek el a munkák.

A kisiskolások számára az elmúlt hetekben hulladékgazdálkodási nyílt napokat szerveztek Kaposváron, illetve Kaposmérőben. A megyeszékhelyen a Bárczi, a Rákóczi és a Pécsi utcai iskolából jelentkeztek és vettek részt diákok a nyílt napokon. Kovács Katalin elmondta: az események kettős célt szolgáltak: egyrészt a projektről tájékoztatták az érintetteket, másrészt a hulladékgazdálkodáson belül a szelektív hulladékgyűjtésre hívták fel a figyelmet. A kaposmérői iskolásoknak bemutatták a konkrét, rekultivációval kapcsolatos kivitelezési munkák lépéseit, valamint egy előadás során megtudhatták, hogy épül fel egy kommunális hulladéklerakó és miért van szükség a rekultivációra. A szemléletformáló akciók során tudatosították az iskolásokban, hogy miért fontos a talaj- és rétegvizek védelme a különböző szennyeződésektől, és hogy olyan tájképeket kell kialakítani, amelyeknél nem éktelenkednek hulladéklerakók. Felhívták a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára is, továbbá a diákok megtudhatták, mi a sorsa és útja annak a hulladéknak, amit a házuk elől elszállítanak.

(2012. 06. 14.)

Így állnak a rekultivációs munkálatok

Település Rekultiváció Munkakezdési  Eu-s tájékoztató tábla Munkafázis

                             engedély kiadása         van/nincs     

 

Alsóbogát Végleges 2012.05.21   nincs Várható munkakezdés júliusban.

Bárdudvarnok Végleges 2012.04.16   van    A depónia fedési munkái elkészültek. A növényesítési munkák vannak hátra, valamint a nagy esőzések miatt a lemosódások kiigazítása szükséges.

Baté Végleges   2012.04.16   van      A fedési munkák elkészültek. A növényesítési munkák vannak hátra.

Böhönye Végleges 2012.05.23 nincs Várható munkakezdés júliusban.

Csoma Végleges 2012.04.24 van A rekultivációs munkák elkészültek, jelenleg a záródokumentáció öszzeállítása folyamatban van.

Csombárd Végleges  nincs Várható munkakezdés júliusban.

Csököly Átmeneti  2012.05.21 nincs Várható munkakezdés júliusban.

Döbrököz Végleges 2012.05.29 nincs Várható munkakezdés júliusban.

Gölle Együtemű 2012.04.16 van A hulladéktest rendezése elkészült. A fedési és egyéb munkák június folyamán várhatóan elkészüének.

Hőgyész Végleges  nincs Várható munkakezdés júliusban.

Igal Végleges  nincs Várható munkakezdés a jövő hét folyamán.

Kadarkút Felszám. 2012.05.11 van A lerakó elkészült.

Kaposmérő Átmeneti  2012.05.11 van Jelenleg a hulladéktest rendezése folyamatban van.

Kaposvár D0 Végleges 2012.05.08 van Jelenleg a hulladéktest rendezése folyamatban van.

Kaposvár D1 Átmeneti   van Várható munkakezdés júliusban.

Kaposvár D2 Átmeneti   van Várható munkakezdés júliusban.
Kisbajom Végleges 2012.05.21 van Jelenleg az írtási munkák folynak.

Kocsola Végleges 2012.05.14 van A lerakó elkészült.

Mike Végleges  nincs Várható munkakezdés a jövő hét folyamán.

Mosdós Végleges 2012.05.14 van Jelenleg a hulladéktest rendezése folyamatban van.

Nagyberki Végleges 2012.05.07 van A lerakó elkészült.

Osztopán Végleges  nincs Várható munkakezdés júliusban.

Polány Felszám.  nincs Várható munkakezdés a jövő hét folyamán.

Simonfa Végleges  nincs Várható munkakezdés a jövő hét folyamán.

Szabadi Végleges 2012.04.16 van A lerakó elkészült.

Szakcs Végleges 2012.04.23 nincs Várható munkakezdés a jövő hét folyamán.

Szenna Végleges 2012.04.16 van Rézsűigazítások, valamint az árok visszatöltése folyamatban van.

Taszár Végleges 2012.04.02 van A lerakó elkészült.

Vásárosdombó Végleges  nincs Várható munkakezdés a jövő hét folyamán.

Zselickisfalud Végleges 2012.04.16 van Jelenleg a hulladéktest rendezése folyamatban van.

(2012. 06. 13.)

Hulladékgazdálkodási nyílt napok iskolásoknak


Az elmúlt napokban kaposvári és Kaposvár környéki általános iskolásoknak tartottak hulladékgazdéálkodási nyílt napokat. A múlt héten Kaposváron, június 12-én pedig Kaposmérőben ismerhették meg a gyerekek a rekultiváció folyamatát.  

Tekintse meg galériánkat!


(2012. 06. 07.)

Több településen is zajlik a rekultiváció

Noha még nem készültek el, több településen is mintaszerűen zajlik a hulladéklerakók rekultivációja. Különösen a batéi és a nagyberki a figyelemreméltó. Hamarosan tehát eltűnnek a szeméthegyek az érintett településeken.

Tekintse meg galériánkat!

 

(2012. 06. 05.)

Kihelyezett tanóra a KVG-nél

A szelektív szemétgyűjtéssel. a hulladékudvarral és a feldolgozással ismerkedtek az iskolások a KVG Cseri úti telephelyén. A kisdiákokat Trenyik Tamás, a cég igazgatója kalauzolta körbe. 

Műanyag, üveg, papír – a Rákóczi iskola tanulói már tudják, hogy az ilyen típusú szemetet külön lehet és külön is kell gyűjteni. Kedden a KVG-nél azt is megnézhették, hova kerülnek ezek a hulladéktípusok és hogyan lehet újrahasznosítani ezeket.  

– Fontos, hogy az olyan globális problémákat, mint például a környezetszennyezés, lokálisan kezeljük. Ebben nyújtanak segítséget nekünk a gyerekek, mert azt tapasztaljuk, hogy otthon szüleiket is rábeszélik a szelektív gyűjtésre, s így kaposvári családok ezrei válnak környezettudatosabbá – mondta a KVG igazgatója. – Ezért döntöttünk úgy, hogy ezentúl rendszeresen fogadunk majd óvodás iskolás és csoportokat, hogy a helyszínen tarthassanak kihelyezett biológia vagy környezetvédelmi tanórát – tette hozzá Trenyik Tamás.
Csak tavaly 1600 tonnányi hulladékot gyűjtöttek szétválogatva a kaposváriak, s ez a mennyiség évek óta nő. Az udvarban ezen felül veszélyes hulladékot is átvesznek a KVG szakemberei: használt étolajat, festékeket, növényvédőszereket, lejárt gyógyszereket és elektromos készülékeket lehet leadni térítésmentesen.

Tekintse meg galériánkat!

(2012. 05. 23.)

Kaposmenti hulladéklerakó rekultivációs program

A Kaposmenti Hulladéklerakó Rekultivációs Program célja, hogy csökkentse a régióban a hulladéklerakásra használt területek méretét, mérsékelje a lerakók jelentette környezeti kockázatot, óvja a felszíni és a felszín alatti vizeket és megelőzze a talaj szennyeződését.

A kivitelező K-E 2011 Konzorcium (vezetője a KÖZGÉP Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt., tagja az EuroAszfalt Kft.) a projekt keretében 28 településen végzi el a szilárdhulladék-lerakók rekultivációját, egy lerakót felszámolnak, a többinél pedig úgynevezett „helyben rekultivációt” végeznek.

A projekt hivatalos befejezésének határideje 2013. szeptember 30., addig több mint 267 ezer m²-nyi területen végeznek rekultivációt, csaknem 60 ezer m³ hulladékot mozgatnak meg és több mint 250 ezer m²-en végeznek tereprendezést.

A hulladéklerakókat 3 féle módon ártalmatlanítják. A polányi hulladéklerakót teljesen felszámolják, vagyis a hulladékot felszedik és elszállítják. Két ütemű rekultivációt 4 lerakó, a csökölyi, a hőgyészi, a kaposmérői lerakók és a kaposvári lerakó két depóniája esetében végeznek. Ez azt jelenti, hogy a mostani projekt keretében egy átmeneti záróréteget alakítanak ki, amelyet később követhet a végleges záróréteg. A többi helyszínen végleges helyben történő rekultivációra kerül sor.

Azoknál a lerakóknál, amelyeket véglegesen lezárnak, az első lépés a felület formázása, hiszen a hulladéktestet a lehető legkisebb területre össze kell rendezni, majd tömöríteni kell. Bizonyos települések (Bárdudvarnok, Baté, Böhönye, Csoma, Döbrököz, Gölle, Kadarkút, Kisbajom, Mike, Mosdós, Nagyberki, Simonfa, Szabadi, Szenna, Taszár, Zselickisfalud) esetén erre csak fedőréteg kerül, így a lerakót a tájba illesztik. Máshol (a kaposvári D0 jelű depónia, Alsóbogát, Csombárd, Igal, Kocsola, Szakcs, Vásárosdombó, Osztopán hulladéklerakói esetén) szigetelő réteget is kialakítanak, melynek köszönhetően a csapadékvíz nem jut be a hulladék belsejébe, így nem oldódhatnak ki belőle szennyezőanyagok és nem is kerülhetnek be a talajvízbe.

A Kaposvár D0 jelű depónián, Zselickisfaludon és Szennán a múlt héten indultak meg a helyszíni munkálatok. Taszáron, Csomán, Szabadiban és Bárdudvarnokon áprilisban kezdett dolgozni a konzorcium – ez utóbbi két településen a kivitelezés már javarészt be is fejeződött. Nagyberkiben két héttel ezelőtt indult a helyszíni munkavégzés. A többi helyszínen folyamatosan kezdődnek a munkálatok, az önkormányzatok folyamatos tájékoztatása mellett. A kisebb lerakók esetén a kivitelezés egy hónap alatt befejeződhet.

A rekultiváció jelentősen megváltoztatja majd a lerakók korábbi környezetét. Megszűnik a környezeti kockázat és a felszín alatti és feletti vizek szennyeződésének a veszélye, javul a levegő minősége, gazdagodik a természeti környezet, javul az érintett települések tájképe is.

(2012. 05. 23.)

A rekultivációs munkálatok tervezett kezdési időpontja, illetve a megkezdett munkák állása:

Alsóbogát: 2012.06.04

Bárdudvarnok: 2012.04.02 (a szigetelőréteg megépült, a füvesítés következik)

Baté: 2012.06.04 (irtás, tereprendezés kezdődik)

Böhönye: 2012.06.04

Csoma: 2012.04.30 (hulladéktest kialakítása)

Csombárd: 2012.09.03

Csököly: 2012.07.02

Döbrököz: 2012.06.04

Gölle: 2012.07.02

Hőgyész: 2012.07.02

Igal: 2012.05.28

Kadarkút: 2012.05.28

Kaposmérő: 2012.05.21

Kaposvár: D0 2012.04.02 (hulladéktest kialakítása)

Kaposvár: D1-D2 2012.05.17

Kisbajom: 2012.07.09

Kocsola: 2012.04.30 (hulladéktest kialakítása)

Mike: 2012.06.04

Mosdós: 2012.06.04

Nagyberki: 2012.06.11 (hulladéktest kialakítása)

Osztopán: 2012.07.02

Polány: 2012.07.30

Simonfa: 2012.06.04

Szabadi: 2012.04.02 (elkészült)

Szakcs: 2012.06.04

Szenna: 2012.06.11 (szigetelőréteg építése)

Taszár: 2012.04.16 (hulladéktest kialakítása)

Vásárosdombó: 2012.05.28

Zselickisfalud: 2012.05.28 (hulladéktest kialakítása)

(2012. 05. 16.)

Rekultiváció: visszaadják a természetnek a kaposvári hulladéklerakókat

Megkezdődtek a rekultivációs munkálatok a Nádasdi utcai hulladéklerakó D0-ás depóniájában. A Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás projektje keretében, a felhagyott szilárdhulladék-lerakók felszínét szigetelőréteggel fedik be, hogy az esővíz ne mossa be a talajvízbe a szennyező anyagokat.
A társulás területén összesen 28 hulladéklerakót adnak vissza így a természetnek.

60 ezer köbméter hulladék – ilyen hatalmas mennyiséget mozgatnak meg és tüntetnek el a szakemberek a projekt során. Kaposváron május elején kezdődtek el a munkák: a három rekultiválandó kaposvári depóniából elsőként a legrégebben felhagyott, D0-ás lerakón.

– Egy húsz évvel ezelőtt felhagyott területet rekultiválkunk most és adunk vissza a természetnek. Szigetelő takaróréteget és humuszos fedőréteget rakunk rá, így óvjuk meg a felszín alatti vizeket, végül befüvesítjük – mondta a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Társulás vezetője szerdán, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. Kovács Katalin hangsúlyozta, hogy a társulás, a kivitelező és a mérnökszervezet folyamatosan egyeztetett minden érintett település polgármesterével, továbbá – ahol lehetőség van rá – előtérbe helyezik a helyi nyersanyagok felhasználását.

A mintegy 2 milliárd forint összértékű Kaposmenti Hulladéklerakó Rekultivációs Program százszázalékos uniós és hazai támogatásból valósul meg, keretében 5 úgynevezett térségi és 23 kislerakót alakítanak át összesen 267 ezer négyzetméteren. Több helyszínen már javában zajlanak a munkálatok. Bárdudvarnokon, Csomában, Szennában, Nagyberkiben, Zselickisfaludon, Mosdóson és Batéban április végén indultak el a gépek, a simonfai és a göllei munkaterületre pedig májusban megkapja munkakezdő engedélyét a Kivitelező Konzorcium. A munkákkal várhatóan 2013 szeptemberére végeznek.

- Három év múlva eltűnnek a szeméthegyek a Nádasdi utca végéről, s a hulladékot majd egy új – a szennyvíztelep melletti épülő - telepre szállítjuk, ott pedig nagy részét feldolgozzuk - mondta Szita Károly, a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke. Mindez már a társulás egy következő projektjének, a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Programnak a része, melynek értéke 5,5 milliárd forint és összesen 118 települést érint, melynek közbeszerzése most van folyamatban.

Tekintse meg galériánkat!

 

(2012. 04. 27.)

Ülésezett a hulladékgazdálkodási tanács

A Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa április 27-én tartotta soron következő ülését, melyen  a tagönkormányzatok 55,6 %-al képviseltették magukat.

A Tanács elfogadta a 2011. év költségvetésének végrehajtásáról szóló előterjesztést, zárszámadási határozatot, módosította a szervezeti és működési szabályzatát a megváltozott jogszabályi környezethez igazítva. A fentieken felül elfogadták a Társulás két pályázatáról, hulladéklerakók rekultivációjáról, és a hulladékgazdálkodási rendszer kialakításáról szóló munkaszervezeti beszámolót.

Szó esett a készülő hulladékgazdálkodási törvény előírásairól is. A folyamatban lévő, és a soron következő változások izgalmas kérdéseket vetnek fel a hulladékgazdálkodással kapcsolatban mind a Társulás, mind az önkormányzatok részéről.

(2012. 03. 23.)

Megkezdődnek a rekultivációs munkálatok

Április 2-án megkezdődnek a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás rekultivációs munkálatai - tudtuk meg Lendvai Pétertől, a munkát végző Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. építésvezetőjétől.

Április 2-án Bárdudvarnokon, Böhönyén, Kaposváron, Mikén, Taszáron és Zselickisfaludon, 9-én Csökölyön és Vásárosdombón, 16-án pedig Batéban, Göllén és Szennában kezdődik meg a rekultiváció.

 

(2012. 03. 02.)

Ülésezett a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás

Elfogadta a 2012-es évi költségvetését a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás a szervezet március 2-i ülésén.

A büdzsé két legfontosabb eleme a hulladékgazdálkodásra és a rekultivációra vonatkozó fejezet - állapították meg. A tanács ezen kívül meghatározta az idei évre szóló közbeszerzési tervét is, amely szintén az Európai uniós projektekkel kapcsolatos feladatokat tartalmazza. A projektben résztvevő tagönkormányzatok vezetői megállapították: a hulladékgazdálkodási rendszer működésével kapcsolatban az új törvényi szabályozás tükrében bőven lesz feladatuk.

Tekintse meg galériánkat!

(2012. 01. 13.)

A koordinációs megbeszélésen elhangzottak alapján, a tényleges kivitelezési munka március hónapban indul el, figyelembe véve az időjárási feltételeket. A kivitelező a Társulás képviselőjével folyamatosan felkeresi az illetékes önkormányzatok polgármestereit, akikkel a kiviteli tervek felülvizsgálata is leegyeztetésre kerül.

(2012. 01. 05.)

Újabb 655 millió hulladékgazdálkodásra

A 118 tagot összefogó Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2005-ben tűzte ki célul, hogy uniós források igénybevételével komplex hulladékgazdálkodási rendszert alakítson ki.

A 4,3 milliárd forintos beruházáshoz szükséges önerőt hitelfelvételből akarta biztosítani a társulás. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően az önerő felét - 655 millió forintot is – Kaposvár állja majd, így kevesebb teher hárul az önkormányzatokra. A Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Program célja, hogy európai szintű, ugyanakkor a lakosok számára megfizethető hulladékgazdálkodási rendszert működjön. A program során népszerűsítik a házi komposztálást és a szelektív gyűjtést: 2016-ig 17 ezer tonna csomagolási hulladékot gyűjtenek be válogatva. A begyűjtött szemét a leendő kaposvári hulladékkezelő központba kerül. Itt lehetőség nyílik majd arra is, hogy leválasszák a hasznosíható fémtartalmat és kiválogassák a hulladéknak azt a részét, amely energetikai hasznosításra kerül. Emellett hulladékválogató mű, mechanikai előkezelő, komposztáló és lerakó is épül.

A társulás másik nagy programja során 6 milliárd forintból a térség 28 hulladéklerakójának rekultivációját végzik el 2013 őszéig, vagyis felszámolják a régi, korszerűtlen szilárdhulladék-lerakókat, visszaadva ezzel a környezetnek az érintett területeket.

(2011. 10. 28.)

Több mint 2 milliárd forintos rekultivációs program indul

Kézfogás a jövőért

Négyéves előkészítő munka után a megvalósítás fázisába érkezett a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás hulladéklerakó-rekultivációs programja. A projekt keretében 28 település lerakójának rekultivációját végzik el, csaknem 100 ezer ember életminőségén javítva ezzel. Az ünnepélyes projektnyitó konferenciát tegnap, a kaposvári Városházán tartották.

Kovács Katalin, a társulás vezetője megnyitó beszédében kitért rá: négy éves előkészület után kezdhetnek hozzá a tényleges megvalósításhoz. – Nem készülnek épületek, csarnokok, a munka kevésbé lesz látványos, azonban kiemelten fontos a környezet megóvása érdekében – fogalmazott.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere a társulás elnökeként is szólt a megjelent szakemberekhez és települési tisztségviselőkhöz. – Öt évvel ezelőtt 118 település polgármestere csapott egymás tenyerébe, és alapította me

Hírlevél